Tablet weetjes

In de bibliotheek hebben we tablets ter beschikking voor studenten, en vele apps zijn beschikbaar voor meerdere devices. Nuttige tips en tricks zijn op veel plaatsen te vinden.  Zo heeft De Standaard een eigen rubriek :  http://www.standaard.be/mobilia

Voor de bibliotheektoestellen in de bibliotheek te Kortrijk hebben we intussen ook een eerste iBook zelf geschreven (geschreven met de gratis app iBooks Author). Het is een mini handleiding voor de iPad, lezensklaar voorgeïnstalleerd onder de app iBooks.

We hebben op enkele toestellen alles voorgeïnstalleerd . Zo kan je als ‘beginner’ een eerste wegwijs in tabletgebruik en nuttige apps vinden, zonder dat je zelf meteen een eigen account (en dus ook een blanco iPad) moet gebruiken. Ook inloggen op je eigen KATHO account gegevens is voorzien zonder dat je ‘voorkennis’ moet hebben.

In plaats van een voorgeïnstalleerd toestel kan je ook een blanco iPad lenen en zelf aan de slag gaan met je eigen account. (Eventueel wissel je gewoon het ene toestel in voor een ander blanco toestel)

Hoe je een eigen account aanmaakt zonder betaalgegevens te moeten gebruiken, wordt uitgelegd in hoofdstuk 2 van de handleiding.

PS : Wie direct een blanco iPad wenst te gebruiken (= met je eigen Apple ID werken) kan dit gewoon melden aan de balie. Je mag op het einde dan ook zelf alle settings wissen.

PS2 : Werk je liever met een Android toestel ? Dan kan je één van deze tablets vragen aan de balie. Hier heb je ook de keuze tussen voorgeïnstalleerd of eigen account.

(foto : http://www.flickr.com/photos/flixel/)

Advertenties

2 Reacties op “Tablet weetjes

 1. dag Veerle, wij hebben ook ipads aangekocht voor onze mediatheek. Vraagje: staan die in de mediatheek zelf? En hebben jullie die dan ergens vastgemaakt zodat ze niet verdwijnen? Ik zoek een bekabeling om dde ipads vast te maken aan een leestafel. Heb je mij daarbij helpen?
  En zou het mogelijk zijn om jullie zelfgeschreven ibook eens in te kijken over het gebruik van de ipad? Alvast bedankt voor een antwoordje.
  Ik ben mediathecaris van de grafische afdeling van de Arteveldehogeschool.

  • Dag Hilde,

   Aan de balie hebben we een plastic dummy staan, de echte tablets (we hebben ook Androids intussen) staan niet in open rek en moeten studenten aan de balie vragen.
   We lenen de iPads ter plekke uit, mits afgifte van hun studentenkaart als waarborg. Er bestaat Kensington bekabeling als ‘slot’ voor iPads, maar wij kozen voor vrij gebruik in bib en hebben dit dus niet nodig. Qua ibook wil ik de file wel mailen (contactgegevens via website), maar er staan veel voorbeelden, vb apps!apps!apps! is gratis te downloaden.
   Groetjes

   Veerle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s